L’alcalde d’Elx, Carlos González, el vicepresident del Consell i conseller d’Habitatge, Héctor Illueca, i el secretari autonòmic d’Habitatge, Alejandro Aguilar, han visitat Porfirio Pascual per a explicar als veïns i veïnes l’estat en el qual es troba el projecte de rehabilitació del barri després de la concessió de l’ajuda de quasi 10 milions d’euros provinents de fons europeus Next Generation. Al costat d’ells han estat la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, el gerent de Pimesa, Antonio Martínez, i l’edil d’Eficiència Energètica, Felip Sànchez.

L’alcalde ha informat els veïns dels dos últims passos donats per l’Ajuntament per a agilitzar al màxim els tràmits per a realitzar aquesta actuació, després de conéixer-se que el Consell atorgava a Elx quasi 10 milions d’euros de fons europeus.

“D’una banda Pimesa ja ha licitat la redacció dels projectes, la qual cosa ens situa en un horitzó temporal que ens permet pensar que en el primer semestre de 2023 tindrem redactats i aprovats els projectes de rehabilitació dels 18 blocs i estarem en condicions de licitar les obres seguidament”, ha apuntat l’alcalde, qui ha afegit que “d’altra banda, en el Ple del dilluns 19 de desembre de 2022 portarem a aprovació l’ordenança que regularà la instal·lació d’ascensors en l’exterior dels edificis que es rehabilitaran”.

Pimesa ja ha licitat la redacció dels projectes i s’aprovarà l’ordenança que regularà la instal·lació d’ascensors en l’exterior dels blocs que es rehabilitaran

Segons ha recordat González, l’actuació que es durà a terme en Porfirio Pascual contempla quatre aspectes clau: la rehabilitació estructural, en matèria d’accessibilitat, d’eficiència energètica i de reurbanització de l’entorn.

L’actuació sobre el mig urbà que es proposa afecta a una zona integrada per 18 edificis i 305 habitatges, en les quals habiten 774 persones, caracteritzada per una elevada vulnerabilitat dels seus residents i per una greu situació d’infrahabitatge.

La intervenció té un cost total subvencionable de 13.003.511,61 euros, preveient-se, a més de les ajudes aprovades per 9.963.980 euros, una aportació de l’Ajuntament d’Elx d’1.965.654,09 euros i la resta per les persones residents en el Barri. “Als veïns correspon portarà cap una inversió de prop d’un milió d’euros per als 305 habitatges, no obstant això, cal prendre en consideració que aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat social acreditada estaran exempts del pagament de les quanties que corresponguen”, ha assenyalat el regidor.

El projecte inclou des de renovar l’estructura, els pilars, els balcons, les cobertes, fins a la col·locació d’ascensors en la façana, plaques solars, un nou aïllament tèrmic i la reurbanització dels carrers. Respecte a la regeneració urbana, el objectiu és millorar l’accessibilitat, l’eficiència energètica i solucionar els problemes estructurals que presenten cadascun dels edificis.

“L’objectiu que ens proposem des de l’Ajuntament i la Generalitat és convertir Porfirio Pascual en un barri del segle XXI, modern, funcional, accessible, eficient i còmode, de la mà dels veïns i veïnes”, ha indicat el regidor.

Per part seua, Héctor Illueca ha declarat que “amb la rehabilitació d’aquest barri donem un gran impuls a la rehabilitació a la ciutat d’Elx i a la província d’Alacant”. A més, ha destacat que gràcies a la col·laboració de la Generalitat i les entitats locals, “estem aconseguint vehicular els fons europeus a aquells llocs més vulnerables del nostre territori, a aquells que el necessiten realment com és el cas del barri de Porfirio Pascual”.

“Hui podem anunciar una resposta contundent a una demanda històrica dels veïns i veïnes de Carrús: una inversió de 13 milions d’euros, dels quals 9,96 corresponen als fons europeus, que permetrà abordar la rehabilitació de 18 blocs de cases. Això es tradueix en la millora de més de 300 habitatges amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica”, ha apuntat.

Tant l’alcalde, com Illueca i el gerent de Pimesa han contestat a alguns dubtes plantejats pels propis veïns sobre assumptes varis. Entre altres qüestions se’ls ha aclarit que s’habilitaran zones d’aparcament en la zona i que, en principi, no serà necessari que els veïns desallotgen les seues casa durant les obres.